Fekete lépfene. Anthrax tünetei és kezelése

A lépfene története, Fekete lépfene
  • Hogyan lehet megszabadulni a férgektől
  • Az anthrax előfordulása Oldalszám: Élelmiszer-biztonsági kockázat-e napjainkban a lépfene?
  • Amit a lépfenéről tudni kell - Nébih
  • Anthrax tünetei és kezelése - HáziPatika
  • A condyloma gyógyítható
  • Anthrax (lépfene) - EgészségKalauz
  • Amit a lépfenéről tudni kell null Amit a lépfenéről tudni kell Amit a lépfenéről tudni kell

A Bacillus anthracis egy Gram-pozitívfakultatív anaerob baktérium a Bacillus nemzetségben. Teste mintegy 1—6 mikrométerpálcikaalakú. Az első baktériumfaj, amiről kimutatták, hogy kórokozó Robert Koch, a lépfene nevű halálos betegséget okozza.

A baktérium rendszerint spóraalakban nyugszik a talajban, akár évtizedekig fertőzőképes marad ebben a formában. Amint egy kérődző lenyeli, szaporodni kezd az állat testében és hamarosan megöli.

fekete lépfene

A bomló tetemben tovább szaporodik, végül ismét spóraalakba kerül, és szétszóródik a környező talajban. A kérődzők és az ember fertőzése során a spórát az immunrendszer falósejtjei fagociták bekebelezik. A fertőzött sejtek rendszerint a nyirokcsomókba vándorolnak, miközben belsejükben a spórából gyorsan kialakul és osztódni kezd a vegetatív alak.

Végül a fertőzött sejtek szétesnek, és a baktériumok a véráramba kerülnek. Ott egy hármas toxint letális és ödémafaktor, valamint védő fekete lépfene bocsátanak ki, ami különböző fekete lépfene és szövettípusokra fejti ki hatását.

Gram-festéssel láthatóvá tett lépfenebacilusok A lépfenetoxin két komponense az ödémafaktor és a letális faktor. A sejtekbe való bekerüléshez egy másik fehérjét is előállít a B. Az ödémafaktor inaktiválja a neutrofil granulocytákat fekete lépfene falósejtek egyik típusátígy azok már nem képesek bekebelezni a baktériumokat. Korábban úgy gondolták, hogy a letális faktor készteti a makrofágokat tumornekrózis-faktor és interleukinbétaaz immunrendszer két összetevőjének előállítására, amelyek normális esetben a gyulladásos folyamatok kialakulásában játszanak szerepet, itt viszont halálos szeptikus sokkot okoznak.

fekete lépfene

A legújabb eredmények viszont azt bizonyítják, hogy a lépfenebacilusok olyan mértékben károsítják az érfalat az endothélium sejtjeitfekete lépfene az súlyos belső vérzéshez, és végső soron hipovolémiás-nem pedig szeptikus sokkhoz vezet. A lépfenetörzsek virulenciáját számos tényező határozza meg. Elsődlegesen a poli-D-glutaminsav tok, ami megvédi a baktériumot fekete lépfene, hogy a neutrofil granulocyták bekebelezzék, illetve a saját toxinjaitól.

Navigációs menü

Kitettség[ szerkesztés ] A fekete lépfene rendszerint fertőzött állat húsával vagy egyéb részeivel való érintkezés útján alakul ki. Azok, akik ilyen munkakörben dolgoznak, fokozott kockázatnak vannak kitéve, különösen olyan országokban, ahol a lépfene nem ritka.

A szabadban tartott állatok között rendszeresen előfordul a lépfene még a fejlett országokban is. Sokan vannak kitéve munkájuk során mérhető mennyiségű lépfenespórának, de fekete lépfene a legtöbbször még nem éri el azt a szintet, ami a betegség kialakulásához szükséges.

Amit a lépfenéről tudni kell - Nébih

Ezen kívül öt felnőtt és két gyerek fertőződött meg a betegségben. Szakértők szerint az ok a globális felmelegedésben keresendő: a régióban az átlagnál jóval magasabb volt a átlaghőmérséklet, ennek következtében temetők fekete lépfene állattetemek olvadtak papillómák és fájdalom lehetőséget adva ezzel a baktérium terjedésére. Azon személyek akik lépfenével fertőződnek meg azonnal karanténba helyezendők.

fekete lépfene

Ugyan a lépfene általában nem terjed fertőzöttről egészséges emberre, de ha a kór végzetes kimenetelű, akkor a beteg teste a lépfene bacilus forrása és a tovább fertőződés elkerülése végett elkülönítést alkalmaznak. A tüdőn át a szervezetbe jutva, ha kezelés nélkül marad az egyértelmű jelek megjelenéséig, az végzetes lehet.

Lépfenével laboratóriumi balesetek során vagy fertőzött állatok gyapjának vagy bőrének kezelése során lehet megfertőződni.

Fekete lépfene, A lépfene kórokozója: Bacillus Anthracis

A lépfenét továbbá használják biológiai hadviselésre is. Pulmonáris tüdőgyulladásos, légzőszervi lépfene[ szerkesztés ] A légzőrendszeri megbetegedés embereknél általában megfázás vagy influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, melyet néhány napon belül erős és általában halálos légzésleállás követ. A halálos kimenetelű fertőzéshez mintegy ezer spórára van szükség, de ez a mennyiség változik fekete lépfene pácienstől függően. Kevés dokumentált bizonyíték van a fekete lépfene kimenetelhez szükséges spórák számáról.

A betegség más néven a gyapjúválogatók betegségeként ismert, mivel ők fekete lépfene el legkönnyebben ezt a betegséget. A fertőzés forrása lehet továbbá az állati szarvakból készült gombok, a kezeletlen állati szőrből készült kefék és az állatbőrök.

fekete lépfene

Nem tudni, hogy ezek az állatok a fertőzésbe papilloma ember tünetei bele, vagy csak a fertőzött földről kerültek rá a spórák. A fertőzés ezen módját is használják biofegyverként.

Gasztrointesztiális gasztroenterikus lépfene[ szerkesztés ] A gasztroenterikus lépfene legfőbb forrása a fertőzött hús. A fertőzés tünetei a véres hányás, súlyos hasmenés, a béltraktusok akut gyulladása és az étvágytalanság.

fekete lépfene

Léziókat találtak továbbá a torokban és a szájban. Miután a baktérium megtámadja a bélrendszert, a véráramon keresztül eljut az egész testbe, ahol toxinokat szabadít fel. Kután bőr lépfene[ szerkesztés ] Lépfenés lézió A bőrön jelentkező lépfene először leforrázott bőrfelületnek tűnik, majd fekete lépfene fekete közepű fekéllyé alakul égési var.

A fekete égési var gyakran mint egy nagy fájdalommentes nekrotikus fekély kezdetben viszkető bőrelváltozás, sötét és általában koncentrált fekete pont, ami hasonlít a kenyéren megjelenő penészre jelenik meg a fertőzés helyén.

A bőrfertőzések legtöbbször a spóra bőrre kerülése után nappal jelennek meg.

Debreczeni Anikó, általános orvos Egy időben, valamikor ben sokat lehetett hallani erről az alapvetően ritka, de mégis rettegett kórról. Fekete lépfene idején az adta a hírek apropóját, hogy lépfenespórák segítségével próbáltak megölni nagyhatalmú személyeket. Mivel jár az anthrax-fertőzés? A bioterrorizmusnak már régóta ismert eszköze a lépfenét, vagy idegen szóval anthrax nevű betegséget okozó baktérium. Hirdetés A lépfene kórokozója: Bacillus Anthracis A kórokozó — idegen nevén Bacillus Anthracis — elsősorban állatokat, szarvasmarhát, juhokat, lovat betegít meg, és a fertőzött állaton keresztül juthat a baktérium az ember szervezetébe.

A horzsolásoktól eltérően a lépfene bőrön jelentkezve teljesen fájdalommentes. Megelőzése, kezelése[ szerkesztés ] Az elsődleges megelőzést az állategészségügyi intézkedések, az állatok és terhelésnek kitett személyek rendszeres lépfene elleni oltása jelenti. Fertőzött anyagok esetén a spórák elpusztításához perc forralás vagy két fekete lépfene fokos száraz hőkezelés szükséges. Az anthraxban szenvedő beteg súlyos szövődményeinek veszélye miatt kórházban kezelendő.

EXTRA AJÁNLÓ

Elsődlegesen antibiotikumos kezeléssel gyógyítják, a ciprofloxacinpenicillintetraciklineritromicin vagy kloramfenikol is hatásosak. Bőr-anthrax esetén egy-két hétig tartó intravénás penicillin-kezelést szoktak alkalmazni.

fekete lépfene

Tüdő- és bélanthrax esetén az antibiotikum kezelés hatvan napig tart.

Hasonlómegbeszélések