Ótvar kezelése, Ótvar (impetigo)

Csúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar

ótvar kezelése

Erősen fertőző bőrbetegség. Leggyakrabban a száj és az orr körül, de a test bármely más részén előfordulhat. Gyermekeknél gyakori, és meleg időben nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Ekcéma, bőrkiütések, bőrfekélyesedés, repedezés, érzéketlenség (ujmedicina, biologika)

Az ótvar tünetei A fertőzés hatására a bőr kivörösödik, és apró, folyadékkal teli hólyagok ótvar kezelése meg rajta. Amikor ezek felszakadnak, szivárogni kezdenek, és tartalmuk jellegzetes aranysárga pörkké szárad.

ótvar kezelése

Okai Az ótvart a Staphylococcus aureus nevű gyakori bőrbaktérium egy bizonyos törzse okozza, amely rendes körülmények közt is jelen van az emberek mintegy egyharmadának az orrában.

A sérült bőrbe vágásokon, ajakberepedéseken vagy ekcémás sebeken keresztül jut be. Kezelése A fertőzés igen gyorsan terjed, ezért a tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz.

ótvar kezelése

A kezelés vényre kapható tabletta vagy kenőcs formájában alkalmazott antibiotikumokkal történik. Megfelelő kezelés esetén az ótvar körülbelül öt nap alatt elmúlik.

ótvar kezelése

Kiegészítő kezelés Az enyhébb esetek a kiütések rendszeres, teafaolajjal történő ecsetelésével is kezelhetők. Antibiotikumok szedése esetén célszerű élőflórás joghurtot is fogyasztani, a belek egészséges ótvar kezelése fenntartása érdekében.

Az immunrendszer általános serkentése céljából hasznos lehet egyes gyógynövények — például kasvirág — fogyasztása.

ótvar kezelése

Hogyan előzhető meg? A fertőzés különösen könnyen terjed a családon belül és az iskolában. Az ótvaros gyermeket a tünetek teljes megszűnéséig tartsuk otthon.

ótvar kezelése

Evőeszközeit, edényeit és törülközőit el kell különíteni, amíg a tünetek el nem múlnak.

Hasonlómegbeszélések