Torokrák kialakulása, A gégerák előfordulása

Gégerák tünetei és kezelése

Megosztás e-mailben

A gégerák szerencsére a viszonylag jól gyógyítható rákok közé tartozik, különösen akkor, ha nagyon hamar felfedezik a betegséget.

Ebben segítünk most, hogy megismerd a tüneteit.

  • A gégerák 7 előjele - Egészség | Femina
  • A nyelőcsőrák és tünetei
  • Kónya Judit, családorvos Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év során közel 4,5-szeresére!
  • Hpv a bőrben

A gége elhelyezkedése és felépítése A gége mintegy öt centiméter hosszú, cső alakú szerv, amely nyakadon, a légcső fölött helyezkedik el. Falát porc alkotja.

A gége mellső falát alkotó porc nyakadon jól kitapintható, ez az ádámcsutka. A gégében helyezkedik el a két hangszalag, V-alakban.

torokrák kialakulása

A hangszalagok izomnyalábok, melyeket torokrák kialakulása fedett nyálkahártya borít. A gége és torokrák kialakulása légcső mögött helyezkedik el a nyelőcső, mely szintén a garatból nyílik, ugyanúgy, mint a gége, ahhoz igen közel.

Mi a gégerák?

Nyeléskor egy rugalmas lemez, a gégefedő ráhajlik a gégebemenetre, megakadályozva, hogy az étel vagy ital a légutakba jusson. Egy kis statisztika Férfiakban és nőkben együtt véve a rákos megbetegedések mindössze egy százalékát teszik ki.

torokrák kialakulása

A gégerákban szenvedő erős dohányosok esetében húsz-harmincszor nagyobb a halál kockázata, mint a nem dohányosok körében. Hol helyezkedik el a gégerák? A gégerákok valamivel kevesebb, mint fele a hangszalagokból indul ki.

torokrák kialakulása

A kiindulási helynek a tünetek megjelenése, a kórisme felállíthatósága és a gyógyíthatóság szempontjából van óriási jelentősége. A hangszalagok feletti területből kiinduló daganatok esetében a rekedtség csak későbbi tünet, s ilyenkor a féloldali, nyeléskor jelentkező, fülbe sugárzó fájdalom a jellegzetesebb tünete. A gégerák tünetei Fájdalom, mely már a tumor növekedésével jár.

torokrák kialakulása

Rossz szagú lehelet. Nem múló, sőt fokozódó, egyoldali, fülbe sugárzó nyelési fájdalmak Akaratlan fogyás.

torokrák kialakulása

Csomóérzés a torokban, mintha megakadt volna valami. Szűnni nem akaró köhögés és rekedtség.

Melyek a nyelőcsőrák típusai?

Nehéz nyelés és csuklás, evés torokrák kialakulása, közben. Mitől alakulhat ki a gégerák?

  • Gégerák tünetei és kezelése - HáziPatika
  • A dohányzás és a szájrák | Oral-B
  • Előzze meg a szájüreg daganatos megbetegedéseit!
  • Mi a veszélye a papilloma vírusnak

A gégerák kialakulhat minden kézzel fogható ok nélkül, akárcsak a többi rákos betegség. A dohányzás azonban súlyosan megnöveli az esélyét. Gyakorlatilag minden szál cigaretta számít.

torokrák kialakulása

A legsúlyosabb tényező azonban az, ha e mellett valaki még nagy mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztó is. A két tényező együttesen képes az egyén esélyeit akár az ötszörösére is növelni. Kezelése Természetesen a választott kezelés mindig a betegség stádiumától függ, de alapvetően műtét vagy sugárkezelés jöhet szóba.

Ha a daganat érinti a hangszálakat, vagy legalábbis közel torokrák kialakulása el hozzájuk, akkor igyekeznek a műtéti beavatkozást elkerülni, nehogy megsértsék az eredeti beszédhangot.

Hasonlómegbeszélések